Teknisten ja kalvollisten kelkkavaatteiden huolto

25.03.2021
Teknisten ja kalvollisten kelkkavaatteiden huolto
Kunnossa olevilla varusteilla harrastaminen on mukavampaa, siispä katsotaan hieman mitä kannattaa huomioida ajovarusteita huoltaessa.

Teknisten ja kalvollisten kelkkavaatteiden pesussa on muutama yksinkertainen niksi, joiden avulla ne pysyvät pidempään hyvinä. Konepesu väistämättä kuluttaa materiaaleja, joten turhaan ei kannata pestä, mutta likaa ei tietenkään kannata jättää pinttymään. Kesken kauden ilmestyvät tahrat on helpointa poistaa heti tuoreeltaan ja esim. kypärähuput voi heittää koneeseen aina tarpeen mukaan, mikäli pesuohje sallii konepesun.

  • Ennen pesua tarkista taskut ja poista roskat ja irtotavara, kuten nenäliinat, satasen setelit, bensakuitit, suklaanjämät ja pilkkitoukkapurkit. Sulje kaikki vetoketjut ja tarrat.
  • Esipese tahrakohdat, erityisesti hankalasti puhdistettavat öljy- ja rasvatahrat. Jos käytät tahranpoistoainetta, kokeile ensin huomaamattomaan paikkaan, sillä voimakkaat aineet saattavat haalistaa värejä. Nokitahrat ovat tulistellessa yleisiä ja verrattavissa rasvatahraan: yritä poistaa kaikki irtoava noki esim. teipillä, ravistelemalla tai harjaamalla pehmeällä harjalla. Pese tahrakohta ensin käsin sappisaippualla tai nestemäisellä pyykinpesuaineella, huuhtele ja pese lopuksi koko vaate pyykkikoneessa.
  • Älä pakkaa pesukonetta liian täyteen, erityisesti jos vaatteessa on paksu vanu. Pesutulos huononee ja vaatteeseen voi jäädä näkyviäkin pesuainejäämiä. Jos omaan koneeseen ei mahdu, kannattaa tsekata onko lähistöllä esim. (itsepalvelu)pesulaa, jossa on isompi kone.
  • Noudata pesuohjeita! Synteettisistä materiaaleista tehdyille takeille ja haalareille suositellaan yleensä 30–40c pesulämpötilaa. Kuumemmassa vedessä pestessä materiaalit ja esim. kalvot saattavat kärsiä. Pesuohjelmaksi sopii useimmiten urheiluvaateohjelma, joka on yleensä hellävaraisempi kuin esim. puuvillalle tarkoitettu ohjelma.
  • Käytä pesuainetta maltillisesti. Määrän tuplaamalla ei tule puhtaampaa vaatetta, vaan huuhtelu vaikeutuu. Kalvollisille ja muille urheiluvaatteille nestemäinen pesuaine on usein parempi vaihtoehto, sillä se liukenee paremmin veteen. Useilla merkeillä on nimenomaan urheiluvaatteille tarkoitettuja pesuaineita, joita löytyy ruokakauppojenkin hyllyiltä.
  • Älä lisää huuhteluainetta! Huuhteluaine tukkii teknisen kalvon, jolloin se ei enää toimi kuten pitäisi. Tämän huomaa erityisesti hengittävyyden huonontumisena. Huuhteluaine heikentää myös elastaanin ominaisuuksia, joten sitä ei kannata käyttää joustaville materiaaleille. Ennen pesua tarkista huuhteluainelokero, ja poista sieltä huuhteluaineen jäämät, mikäli käytät sitä normaalipyykissä.
  • Kuivaa vaate pesun jälkeen ilmavasti. Erityisesti pitkät vetoketjut kannattaa avata, jolloin kuivuminen nopeutuu eikä vaate ala haista tunkkaiselta. Kuivausrummun käyttöä kannattaa välttää, sillä lämpötila nousee usein teknisille materiaaleille liian korkeaksi ja rummuttaminen kuluttaa pintakangasta.
  • Tarkista vielä vaate ennen kesäsäilöön siirtämistä. Ovatko vetoketjut ja tarrat ehjät, tai kaipaako jokin kohta korjausta? Vetoketjun vaihdot ja muut korjaukset kannattaa tehdä tai teettää kauden ulkopuolella, jolloin korjaukselle on reilusti aikaa eikä ajopäiviä kulu turhaan korjausta odottaessa.
Kypärähupuille, teknisille kerrastoille ja tekstiilihanskoille sopivat usein ylläolevat ohjeet, eli pähkinänkuoressa
  • oikea pesulämpötila
  • sopiva pesuaine ja -määrä
  • huuhteluaineen välttäminen ja
  • huolellinen ja mahdollisimman nopea kuivuminen

Huuhteluaineen tilalle voi lisätä 1-2 rkl etikkaa (esim. kotimaisen valmistajan väkiviinaetikka), joka poistaa hajua. Etikka ei haise puhtaassa pyykissä ja sitä voi muutenkin käyttää huuhteluaineen tilalla raikastamassa ja pehmentämässä pyykkiä.
Villakerrastoille riittää usein kunnon tuuletus pakkassäässä, mutta jos pesun tarvetta ilmenee, kannattaa käyttää villalle tarkoitettua pesuainetta ja -ohjelmaa.

Myös kypärän sisuksia kannattaa vilkaista, etenkin jos takana on rutkasti hikisiä kilsoja ja kypärä haisee ns. maaeläimen pesältä. Joissakin malleissa on irrotettavat ja pestävät poskipalat, tai jopa koko sisuksen saa irti ja pesuun. Näiden peseminen raikastaa kummasti kypärää! Seuraa valmistajan antamia pesuohjeita, usein niissä suositellaan mietoa pesuainetta ja käsinpesua.

Kaikki uutiset