Uusilla renkailla kesän MP-kauteen

08.04.2021
Uusilla renkailla kesän MP-kauteen
Moottoripyöräkausi on pian alkamaisillaan, ja nyt on hyvä hetki tarkistaa kulkupelin kunto. Renkaiden hyvä kunto on tärkeä ajoturvallisuutta lisäävä tekijä jo heti alkukaudesta, ennen kuin tienpinnat puhdistuvat talven hiekasta ja muusta liasta.

Suomen lain mukaan moottoripyörän renkaiden urasyvyys on oltava vähintään 1,0 mm. Renkaan pito heikkenee sitä mukaa mitä lähempänä minimirajaa urasyvyys on. Uusien renkaiden urasyvyydet vaihtelevat renkaan merkin, mallin ja jopa koon mukaan. Useat valmistajat merkitsevät renkaaseen TWI -kulumisvaroitinmerkin. Merkkiä seuraamalla voit arvioida renkaan jäljellä olevan urasyvyyden: rengas alkaa olla vaihdon tarpeessa, kun kolossa oleva pykälä on renkaan pinnan tasolla. Kulumisvaroitinmerkki lähenee loppuaan, jolloin renkaan pito on jo heikentynyt huomattavasti etenkin vesikelillä ja rengas on syytä vaihtaa.

Erilaiset rengastyypit erilaisiin moottoripyöriin

Moottoripyörän rengastyypit voidaan jakaa kuuteen eri kategoriaan: sport-renkaat, touringrenkaat, customrenkaat, ratarenkaat, endurorenkaat ja crossirenkaat. Kaikilla rengastyypeillä on erilaiset ominaisuudet ja ne on suunniteltu erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Sport-renkaat (supersport, hypersport) on suunniteltu pääosin katu- ja matka-ajoon ja ne sopivat kyykky- ja matkapyöriin. Sport-rengas on rakenteeltaan pehmeä ja se lämpenee nopeasti. Touringrenkaat soveltuvat katu- ja matka-ajoon ja ne kestävät yleensä sport-renkaita pidempään suuremman kulutuspinnan ansiosta. Materiaaliltaan touringrengas on kovempi kuin sport-rengas. Custom- ja cruiserrenkaat puolestaan soveltuvat isoille ja raskaille moottoripyörille sekä custompyörille. Näiden renkaiden profiilisuhde on yleensä suurempi ja rengas kantaa enemmän painoa, ja ne sopivat hyvin matka-ajoon ja asfalttiteillä kruisailuun.

Ratarenkaiden (Trail, Track, Race) kumiseos on usein erittäin pehmeä ja ne lämpiävät nopeasti. Ratarenkaat ovat yleensä sileitä slick-renkaita ilman pintakuviota, ne kuluvat nopeasti eikä niillä saa ajaa tiellä. Ratarenkaista löytyy kuitenkin myös sadeajoon tai katuajoon sopivia malleja. 

Endurorenkaita on saatavilla erilaisiin käyttötarkoituksiin, mm. erilaisille tienpinnoille ja kisakäyttöön. Endurorenkaissa on sekä kadulle sopivia, tieliikennehyväksyttyjä malleja että sorateille ja maastoon soveltuvia malleja ja niiden ominaisuudet ilmoitetaan yleensä prosentteina. Crossirenkaita valmistetaan sekä kilpa- että harrastekäyttöön. Renkaiden pinta on karhea ja se soveltuu hyvin erilaisiin maastoihin. Crossirengas ei sovellu tiekäyttöön, ja usein niillä ei edes saa ajaa yleisellä tiellä. 

Verkkokaupan valikoimasta löydät huippurenkaita monelta merkiltä, mm. Bridgestone, Metzeler, Michelin ja Pirelli.

Kaikki uutiset