Mönkijän renkaan valinta

17.06.2021
Mönkijän renkaan valinta

Mönkijän renkaan valintaan vaikuttavat asiat: mihin käyttöön mönkijä tulee, onko ajo pääasiassa maantiellä tai kaupungissa - vai onko käyttö esimerkiksi maastoajelua metsässä, hiekkateillä tms.

Uusissa mönkijöissä yleensä vakiona on ns. ensiasennusrenkaat, jotka ovat kohtuullisen hyvät yleisrenkaat niin maantielle kuin maastoonkin, kesällä ja talvella.

Jos mönkijällä ajetaan pääasiassa maantiellä tai kaupungissa, olisi suositeltava rengas tällöin katurengas, jota saa myös nastarenkaana talvikäyttöön. Suosituin paketti mönkijän katurenkaissa on rengas + 15 tuuman alumiinivanne - tällöin mönkijän maavara pysyy suurinpiirtein samana kuin ensiasennusrenkailla. Katurengas kestää kulutusta asfaltti- ja hiekkateillä huomattavasti paremmin kuin aiemmin mainittu ensiasennusrengas.

Mikäli mönkijän käyttö taas on maastopainotteista, on suositeltaa valita renkaat joissa on hiukan ns. reilumpi kuvio joka antaa paremman pidon maastossa ajetttaessa.
Näitä maastorenkaita on lukematon määrä eri kokoisia ja eri kuviolla.
Mönkijän maavaraa voidaan nostaa asentamalla mönkijään isommat vanteet, joihin asennetaan lisäksi korkeampiprofiiliset renkaat. Kun olet valitsemassa ns. ensiasennusrengasta isommat renkaat, tulee sinun myös varmistua siitä että valitsemasi vanne- ja rengaspaketti sopii laitteeseesi joko suoraan tai tarvittaessa levikesarjojen kera. Tässäkin asiassa asiantunteva myyjä auttaa ja opastaa.

Mönkijöiden renkaiden ja vanteiden vakiokoot vaihtelevat malleittain, ja kaikkiin malleihin löytyy niin pelti- kuin alumiinivanteita useita eri vaihdoehtoja ja useita eri kokoja. Soveltuvuus kannattaa aina varmistaa myyjältä. Huomioithan myös alumiinivanteita hankkiessasi että tarvitset vanteiden lisäksi myös soveltuvan mutterisarjan.

Suositellut rengaspaineet eri käyttötarkoituksiin:
- maastorengas / hyötykäyttö: 0,2-0,5 baria
- urheilu: 0,4-0,7 baria
- tieliikenne: 0,4-0,9 baria (ns. katurenkaassa jopa 1,0-1,4 baria)
- vapaa-aika: 0,2-0,4 baria

Rengaspaineet tulee tarkistaa säännöllisesti. Huomioithan, että mikäli mönkijän kuorma muuttuu, esim. vedetään raskasta kuormaa, tulisi rengaspaineita hiukan nostaa.

Kaikki uutiset