MP ajovarusteiden huolto

02.09.2022
MP ajovarusteiden huolto

Talvi on tulossa, ja moottoripyörävarusteiden käyttökausi alkaa monella olla lopuillaan.

Kun varusteet huoltaa ennen talvisäilöönlaittoa, ne on mukavampi ottaa käyttöön kun kesä taas koittaa.

Näillä vinkki vitosilla homma onnistuu:
  • Moottoripyörävarusteissa on usein irrotettava vuori, ei kaikissa, mutta monissa. Sekä vuori että itse vaate kannattaa pestä, sillä kesän jäljiltä ne ovat todennäköisesti saaneet osakseen ainakin hikeä, hyönteisiä ja taukohetkien herkkuja kahvi- tai jätskipisaroiden muodossa.
  • Poista tekstiilisistä varusteista suojat, että ne pysyvät ehjinä. Irrottaminen ja takaisin laittaminen voi olla työlästä, mutta se kannattaa tehdä. Suojat ovat usein kiinni takissa joko tarroilla tai niitä varta vasten ommelluissa taskuissa. Tarkista samalla silmämääräisesti, että suojat ovat ehjät.
  • Vedenpitävissä ajotakeissa ja housuissa joissa on kiinteä kalvo, kannattaa pesulämpötila pitää kohtuullisessa 30 asteessa. Irrottele mahdollinen sisävuori kuitenkin ennen koneeseen laittamista, sillä se pitää pestä erikseen.
  • Käytä aina nestemäistä pesuainetta! Nestemäinen pesuaine ei kuluta tekstiilejä yhtä paljon ja se liukenee veteen paremmin.Varmin valinta on kalvollisille vaatteille ja varusteille tarkoitettu pesuaine, joka ei vaurioita kalvoa. Tämä pidentää vaatteen käyttöikää huomattavasti ja pitää tekniset ominaisuudet kunnossa. Sopivia pesuaineita löytyy teknisiä vaatteita ja varusteita myyvistä liikkeistä, mutta myös markettien hyllyiltä voi löytää sopivan. 
  • Älä käytä pyykkikoneessa huuhteluainetta tai linkousta! Huuhteluaine tukkii kalvon ja tekee siitä huonosti hengittävän. Se voi heikentää myös muita teknisiä ominaisuuksia. Ja vaikka kuivausrummun käyttö houkuttelisi, jätä se väliin! Kuivausrummun lämpötila on liian kuuma varusteille. 

Kuivausrummun sijaan kuivata varuste henkarilla ilmavassa paikassa ja avaa kaikki vetoketjut, siten saat nopeutettua kuivumista ja vältyt mahdollisilta hajuhaitoilta. Tunkkainen haju on usein seurausta liian hitaasta kuivumisesta. Jos silti tuntuu että vaate haisee, vaikka vetoketjut olisivat auki, niin kokeile hajunpoistoainetta tai -suihketta. Sen seurauksena saattaa puolisokin tulla vielä kyytiin. Tai koira. Onhan niitäkin kyytiläisinä nähty.

Kun varusteet ovat kuivuneet, kannattaa suihkutella pintaan vielä suojasuihketta. Se pitää takin pinnankin vettähylkivänä. Taas vähän mukavampi ajella ku vettä tihuuttaa ensi kesänä kuitenkin.

Varusteiden sisusvuoret saa pestä 40 asteessa, mutta niissäkään ei saa käyttää valkaisuainetta, valkaisuainetta sisältävää pesuainetta tai kuivausrumpua.

Muista kuitenkin noudattaa aina varusteiden omien pesulappujen ohjeita! 

Entäpä sitten ne nahkaiset vermeet?

Nahkavarusteille on ihan omat huoltohommat! Niitä ei saa laittaa sinne pyykkikoneeseen ja ne olisi hyvä huoltaa kauden aikanaki. Tiesitkö, että nahkaiset varusteet olisi hyvä käsitellä nahanhoitoaineella joka kerta kun ne kastuvat? Jos näin käy, anna varusteen kuivua ja sipaise sitten pintaan ohut kerros nahanhoitoainetta tai valjasrasvaa.

Nahkavarusteista (ja toki muistakin varusteista) tahrat kannattaa poistaa heti tuoreeltaan, jolloin välttyy kovalta hinkkaamiselta ja tujujen aineiden käytöltä. Kostea liina on monesti paras apu! Jos tahra on tiukassa tai hyönteiset ehtineet kuivahtaa rapsakoiksi takin rinnukseen, käytä lisäksi nahalle tarkoitettua puhdistusainetta. Sopivia löytyy esim. suutarilta, kenkäkaupasta tai hevostarvikepuolelta satulasaippuan nimellä palana tai nestemäisenä tuotteena. Huomaa kuitenkin, että jos nahan pinnassa on hiekkaa, se kannattaa poistaa ihan ensimmäisenä, jottei se naarmuta nahkaa.

Kun takki on puhdistuksen jälkeen hieman kuivahtanut, levitä pintaan vielä ohuesti nahanhoitoainetta. Näitäkin löytyy yllämainituista liikkeistä sekä jälleen hevostarvikepuolelta valjasrasvan nimellä. Jos valitse valjasrasvan, tarkista että se sisältää mahdollisimman paljon mehiläisvahaa. Älä hinkkaa kuin viimestä päivää, vaan levitä aine ihan kevyillä pyörivillä liikkeillä esim. puuvillaisen kangastilkun tai muun nukkaamattoman kankaan tai sienen kanssa. Anna kuivahtaa puolisen tuntia ja kiillota uuden puuvillakankaan kanssa ylimääräiset aineet pois. Tosi näppärä! Ja jos näyttää että nahka imisi enemmänkin hoitoainetta, voit toistaa käsittelyn. 
Jos nahkapuku tuoksahtaa niinkuin se kuuluisa ketunsyötti, siihenkin auttaa hajunpoistosuihke. Ja taas kelpaa kruisailla onnellisena auringonlaskuun.

Vielä ennen talvisäilöön vientiä kannattaa käyttää hetki varusteiden tarkistamiseen. Kaipaako esimerkiksi vetoketju vaihtoa, alkaako sauma purkaantua tai repsottaako tarranauha? Nyt on hyvä hetki korjata itse tai käyttää vaate korjattavana, kun se on puhdas eikä ajopäiviä hukkaannu korjauksen odotteluun.

Kun viet varusteet odottamaan ensi kesää, muista tarkistaa että säilytyspaikka ei ole suoraan ikkunan alla auringonpaisteessa. Etenkin nahkavarusteet menevät huonoksi UV-säteilyssä.

Kaikki uutiset